Beleggingshypotheek: Wat is het en hoe werkt het?

Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd niet aflost, maar belegt om aan het einde van de looptijd voldoende vermogen op te bouwen om de hypotheek in één keer af te lossen. In plaats van een spaarrekening (zoals bij de bankspaarhypotheek), wordt een beleggingsrekening of beleggingsverzekering gekoppeld aan de hypotheek.

Hoe werkt een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek betaal je maandelijks twee bedragen:

  1. Hypotheekrente over de volledige hypotheekschuld.
  2. Een premie of inleg voor een beleggingsfonds, aandelenportefeuille of beleggingsverzekering.

Het doel is om via de beleggingen voldoende rendement te behalen om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Omdat de waarde van beleggingen kan fluctueren, is er geen garantie dat je het benodigde bedrag ook daadwerkelijk behaalt.

Voordelen van een beleggingshypotheek

Kans op hoog rendement: Bij gunstige beursontwikkelingen kan je vermogen sneller groeien dan bij sparen.
Maximale hypotheekrenteaftrek: Omdat je tijdens de looptijd niet aflost, profiteer je van een blijvend hoge renteaftrek.
Flexibele inlegmogelijkheden: Je kunt kiezen hoe risicovol je wilt beleggen en soms extra inleggen om een groter vermogen op te bouwen.

Nadelen van een beleggingshypotheek

Geen garantie op voldoende rendement: Beleggingen kunnen fluctueren, waardoor je mogelijk niet genoeg vermogen opbouwt om de hypotheek af te lossen.
Hogere risico’s: Bij tegenvallende beursresultaten kan een restschuld ontstaan.
Niet meer beschikbaar voor nieuwe hypotheken: Sinds 2013 is de beleggingshypotheek niet meer toegestaan voor nieuwe hypotheken met hypotheekrenteaftrek. Alleen bestaande hypotheken mogen blijven bestaan.

Voor wie is een beleggingshypotheek geschikt?

Een beleggingshypotheek was aantrekkelijk voor mensen die bereid waren risico te nemen om kans te maken op een hoger rendement. Dit type hypotheek bood lage maandlasten en maximale renteaftrek, maar was tegelijkertijd gevoelig voor koersdalingen.

Heb jij een bestaande beleggingshypotheek?

Omdat de beleggingshypotheek sinds 2013 niet meer nieuw afgesloten kan worden, is het belangrijk om te kijken naar je huidige situatie. Heb je voldoende vermogen opgebouwd? Moet je extra inleggen? Of is het verstandig om over te stappen naar een andere hypotheekvorm? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Neem vrijblijvend contact op en ontdek de beste strategie voor jouw beleggingshypotheek!

Vraag een gratis hypotheekadviesgesprek aan

Ontdek hoe ik je kan helpen bij het vinden van de juiste hypotheekoplossing voor jouw situatie.