Super leuk, de zoektocht naar je eerste eigen woning! Of je nu voor nieuwbouw of bestaande bouw kiest, je financiële zaken wil je graag goed geregeld hebben. Dan ben je bij Anita Adviseert aan het goede adres! Ik regel je hypotheek van A tot Z!
Je krijgt antwoorden op vragen als:
- Wat kan ik maximaal lenen in mijn situatie?
- Hoe zit het met de renteaftrek?
- Wat zijn ‘kosten koper’ bij bestaande bouw?
- Welke kosten komen er nog meer bij kijken, naast de koopsom van de woning?
- Wat zijn de voordelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
- Welke mogelijkheden zijn er als ik energiebesparende maatregelen neem?
- Wat is een starterslening en hoe kom ik ervoor in aanmerking?
Anita Adviseert is een onafhankelijk intermediair die meer dan 35 geldverstrekkers voor je vergelijkt. Zo ben je er zeker van dat je bij Anita Adviseert altijd het beste hypotheekadvies krijgt inclusief de beste hypotheekofferte. Kortom; de best passende hypotheek voor jouw situatie!
De stappen die we samen doorlopen voor het kopen van jouw eerste woning.
1. Oriëntatiegesprek
We starten het proces voor de aankoop van jouw eerste woning met een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Samen brengen we jouw woonwensen in kaart en bekijken we wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hierbij staan zaken zoals een acceptabele maandlast, jouw toekomstplannen en spaarcapaciteit centraal. Zo krijg je een goed inzicht in jouw mogelijkheden en kun je gericht op zoek naar een passende en betaalbare woning.
2. Huizen bezichtigen
Met jouw financiële mogelijkheden en woonwensen helder voor ogen, gaat de zoektocht van start. Je weet nu immers in welke prijsklasse je kunt zoeken. Overweeg hierbij de hulp van een aankoopmakelaar om meer kans te maken op het vinden van jouw droomwoning voor de juiste prijs, en om te voorkomen dat je telkens achter het net vist.
3. Bod uitbrengen
Als je jouw droomwoning hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen. Bedenk van tevoren goed wat het maximale bod is dat je wilt uitbrengen en voeg ontbindende voorwaarden toe. Dit biedt bescherming in gevallen waarin de financiering onverhoopt niet rond komt, of als er aanzienlijk achterstallig onderhoud blijkt uit een bouwtechnische keuring.
4. Hypotheek regelen
Na acceptatie van het bod moet de hypotheek worden geregeld. De geldverstrekker controleert of je de lening kan aflossen en vraagt hiervoor diverse documenten op. In het adviesgesprek bespreken we jouw wensen en zaken als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en pensioen. Alles wordt vastgelegd in een adviesrapport. Daarna kan de hypotheek worden aangevraagd. Na het renteaanbod lever je de documenten aan bij de verstrekker. Twee acceptanten geven akkoord; zodra dit rond is, is de hypotheek definitief en kan het aftellen beginnen.
5. Woningeigenaar
Vandaag is het zover! Bij de notaris wordt de woning op jouw naam overgedragen. Ik zorg dat alles geregeld is, zodat je zonder zorgen de sleutel ontvangt. Vanaf nu kan je van jouw huis een thuis maken.
Afsluitende gedachten
Het kopen van een woning is een bijzonder moment in jouw leven, maar kan ook spannend zijn. Er komt veel op je af, of je nu een opknapwoning wilt kopen of een instapklare woning. ik denk graag met je mee en maak je bewust van alle zaken waar je aan moet denken. Het hebben van vooraf inzicht in de mogelijkheden en de te nemen stappen zorgt voor rust gedurende het hele traject.
Annuïteiten hypotheek
De annuïteitenhypotheek heeft een vaste bruto maandlast. In het begin is de netto last lager dan bij een lineaire hypotheek, maar het aflossingsdeel stijgt geleidelijk. Aan het einde van de looptijd is de volledige schuld afbetaald.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vast bedrag af. De rente wordt berekend over de resterende schuld, waardoor uw maandlasten geleidelijk dalen. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afbetaald.
Studieschuld (DUO) en Hypotheek
De rente op studieschulden is nu aanzienlijk hoger dan een paar jaar geleden. Dit kan de maximale hypotheek die je kunt krijgen verlagen. Ouders kiezen soms ervoor om bij te springen met een extra aflossing om de leencapaciteit te vergroten.
Familiehypotheek
Een hypotheek kan niet alleen bij een bank, maar ook bij ouders, familie of vrienden worden afgesloten. Dit kan voordelen bieden, zoals flexibele voorwaarden. Wel is het belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen.
Starterslening
Een Starterslening is een aanvullende lening naast je eerste hypotheek. Deze overbrugt het verschil tussen de koopprijs en je maximale hypotheek. Gemeenten, provincies of woningcorporaties bieden de lening aan, en de uitvoering ligt bij Stichting SVn.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koop je een huis met extra zekerheid. NHG biedt bescherming bij financiële problemen, zoals gedwongen verkoop door werkloosheid of echtscheiding. Je komt in aanmerking als je woning binnen de NHG-grens valt en je voldoet aan de gestelde eisen.
Startersvrijstelling
Koop je een woning voor langdurige eigen bewoning en ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je, mits je aan de overige voorwaarden voldoet, gebruikmaken van de startersvrijstelling en betaal je geen overdrachtsbelasting.
Vraag een gratis hypotheekadviesgesprek aan
Ontdek hoe ik je kan helpen bij het vinden van de juiste hypotheekoplossing voor jouw situatie.